Notice: Undefined offset: 1 in /home/stadsoa344/domains/stadsbrouwerijdedikke.nl/public_html/administrator/components/com_hikashop/helpers/helper.php on line 3027
Onze bieren

Onze bieren

De Wijkse Dikke

is een licht gekleurd, ongefilterd Kuytbier met 6.5 % (vol.) alcohol. De Wijkse Dikke is uniek in smaak door deze grote hoeveelheid haver. Haver geeft een zijdezachte, romige volle smaak aan het bier en dit, in combinatie met gerst- en tarwemout, maakt het bier compleet.
Het is een fris smakend biertje waarin subtiele tropische fruittoetsen waar- neembaar zijn. Deze aroma’s zijn afkomstig van de hop, die laat in het brouwproces toegevoegd wordt. Daarnaast zijn er kruidige pepersmaken in te ontdekken afkomstig van de haver in combinatie met gist, die een spannende ervaring toevoegen aan het bier.
De bitterheid is sterker dan bij gewoon pils maar door de licht zoetere smaak is er een goed evenwicht en blijft de bitterheid niet lang achter in de mond. Het alcoholpercentage van 6.5% (vol.) maakt dat het bier goed doordrinkbaar is én een uitstekende dorstlesser is op een terras.

De Dikke Donder

is een donker gekleurd, ongefilterd Kuytbier met 7.5 % (vol.) alcohol. Naast de grote hoeveelheid gemoute haver in dit bier zijn er ook donker gekleurde gerst- en tarwemout gebruikt. Dit zorgt voor een zachte romige smaak met subtiele karamel en gedroogd fruittoetsen (pruimen / rozijnen).
In contrast tot de meeste donkere bieren is dit bier matig zoet maar wel volmondig. Het bier is niet bitter en hoewel het 7.5% (vol) alcohol bevat, ervaart de drinker geen puur zwaar bier.

De Dikke Donder is uitermate geschikt om mee te koken, denk hierbij aan een lekker stoofpotje met extra toegevoeg- de tutti frutti, gedroogde pruimen of pure appel-perenstroop (géén Rinse) of andere vleessauzen.

De Dikke OPA

is daar ontstaan waar de Indiëvaarders de Krommerijnders kruisten. De Indiëvaarders stonden bekend om hun bieren gebrouwen met veel hop teneinde de houdbaarheid van het bier te verhogen op hun lange reizen. Deze staan bekend als zo- genaamde India Pale Ales, ook wel IPA’s.
De Krommerijnders uit Dorestad vervoerden Kuytbier, gebrouwen volgens de ordonnantie van 1495 van Utrecht. Hierin staat dat Kuytbier gebrouwen moest worden met een groot aandeel haver als mout, de grondstof voor bier. In 2018 kruisten deze twee historische bieren in Wijk bij Duurstede, met de Dikke OPA (Oat Pale Ale) als gevolg.
De Dikke OPA is een licht gekleurd, ongefilterd Kuytbier met 5.5% (vol.) alcohol. Samen met Willem Gerritsen en Guido van Luijk hebben we, op basis van de ordonnantie, de Dikke OPA gebrouwen. Naast de grote hoeveelheid gemoute haver, die zorgt voor een zijdezachte, romige, volle smaak, worden er laat in het proces meerdere hopsoorten aan toegevoegd. Deze zorgen op hun beurt voor een prettige bitterheid en een fruitig, citrusachtig aroma.

De Dikke MAAi

is een ongefilterd Kuytbier met 6.5 % (vol.) alcohol. De kleur is afhankelijke van het seizoen en varieert van licht tot iets donkerder rood.
De Dikke MAAi is uniek in smaak, niet alleen door de grote hoeveelheid haver maar vooral door toevoeging van puur kersensap van de Maaikers. Deze dankt haar naam aan de hooi- of maaimaand juni. Dit kersenras werd vroeger het meest geteeld in de Kromme Rijnstreek en wordt gezien als de koningin onder de kersen.
Dikke MAAi is een fris smakend kersenbier met een mooi bittertje, in niets te vergelijken met de bekende, meestal zoete, kersenbieren. De aroma’s zijn afkomstig van het sap en de hop, die laat in het brouwproces toegevoegd worden én van de gistsoort gebruikt in het vergistingsproces van àlle vergistbare suikers. Het alcoholpercentage van 6.5% (vol.) maakt dat het bier goed doordrinkbaar is én een uitstekende dorstlesser is op een terras.

De Dikke DREUN

is evenens gebrouwen met een knipoog naar een recept gebaseerd op de ordonnantie van 1495 van Utrecht. Hierin staat dat Kuytbier gebrouwen moest worden met een groot aandeel haver als mout, de grondstof voor bier.
De Dikke Dreun is een oker rood gekleurde, ongefilterde Barly Wine met 10,5 % (vol.) alcohol.
Naast de grote hoeveelheden lichte en donker gekleurde gemoute gersten is in dit bier ook gemoute haver gebruikt. Dit zorgt voor een zachte romige smaak met subtiele port- en koffietonen én gedroogd fruittoetsen (pruim en abrikoos). In contrast tot de meeste donkere bieren is dit bier matig zoet, volmondig en niet bitter.

Ter ere van 5 jaar Stadsbrouwerij de Dikke in 2020 hebben we een jubileum Dreun uitgebracht. Deze Dikke Dreun is met cognac snippers gelagerd en in beperkte oplage in zwarte kruiken gebotteld. Het is een speciaal jubileum bier voor een speciaal moment!

Waar kunt u onze bieren kopen?

Veldpoortstraat 15
3961BK Wijk bij Duurstede
06 38 54 21 78
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright
© Coöperatieve Stadsbrouwerij De Dikke