Notice: Undefined offset: 1 in /home/stadsoa344/domains/stadsbrouwerijdedikke.nl/public_html/administrator/components/com_hikashop/helpers/helper.php on line 3027
Home

STADSBROUWERIJ
DE DIKKE

Stadsbrouwerij de Dikke

Stadsbrouwerij de Dikke brouwt sinds 2015 ambachtelijke bieren, gebaseerd op een historisch recept uit 1495. Met onze brouwerij in de Veldpoortstraat is het bierbrouwen na ruim een eeuw terug in de binnenstad van Wijk. Alle bieren van de Dikke worden in onze eigen brouwerij in onze eigen stad gebrouwen.

In de Dikke ervaring zal naast de productie van het eigen bier, ook ruimte zijn voor bierproeverijen. Op donderdag, vrijdag en zaterdagmiddag, van 13.00 – 19.00, is het mogelijk bierproeverijen te boeken. Met een kleine groep tot 12 personen. Ook op de eerste zondag van de maand opent de brouwerij haar deuren.

De Dikke is trots op onze stad, ons bier en natuurlijk ook op onze brouwerij. Die trots, het verhaal van de Dikke en de unieke smaak delen we graag met iedereen. Waarom heet onze brouwerij de Dikke, waar was het Brouwerstraatje, waarom waren de Wijkse schippers berucht in Utrecht, wat maakt het Wijkse bier uniek? Allemaal vragen waar we het antwoord op kunnen geven tijdens een rondleiding.

Een proeverij is te boeken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., de VVV of via onze website (Boeken). We vertellen dan het verhaal over de biergeschiedenis van Wijk, we leggen het brouwproces uit, we leiden rond en we laten natuurlijk proeven. 4 smaken in proefglazen met uitleg en lokale knabbeltjes. Naborrelen kan bij diverse Wijkse cafés en restaurants.

Wat is er zo bijzonder aan ons bier...?

Ons bier is een zogenaamd Kuitbier.

Kuit of kuitbier is een bier dat wordt gebrouwen uit voornamelijk gemoute haver, een kleiner deel gerst en een nog kleiner deel tarwe.

Omdat voor een kuit meerdere granen worden gebruikt, wijkt de smaak af van wat men van bier gewend is. Tarwe wordt vaak voor witbier gebruikt, gerst is algemeen, maar haver is vrij ongebruikelijk. Haver heeft echter relatief meer kafjes en compenseert het ontbreken daarvan bij tarwe. Hierdoor ontstaat een makkelijk te filteren beslag. Bovendien verdraagt de amylase van haver hogere temperaturen dan die van gerst, wat in vroeger eeuwen gunstig was. Haver voegt een zoete smaakcomponent toe en is makkelijk te vermouten.

Het bier is uniek in smaak door deze grote hoeveelheid haver. Haver geeft een zijdezachte, romige volle smaak aan het bier en dit in combinatie met de gerst en tarwe mout maakt het bier compleet.
Het is een fris smakend biertje waarin subtiele tropische fruit toetsen waarneembaar zijn. Deze aroma’s zijn afkomstig van de hop, die laat in het brouw proces toegevoegd wordt. Daarnaast zijn er kruidige/peper smaken in te ontdekken afkomstig van de haver in combinatie met gist welke een spannende ervaring toevoegen aan het bier.

De bitterheid is sterker dan bij gewoon bier maar door de licht zoetere smaak is het goed in evenwicht en de bitterheid blijft niet lang achter in de mond.

Waar kunt u de Wijkse Dikke drinken of kopen?

Inmiddels al op vele plekken beschikbaar op tap of op fles (zelfs op Curacao)...

Breng leven in de Stadsbrouwerij

En daar hebben we hulp bij nodig...

Als het aan ons ligt wordt ons bier binnenkort op de plek gebrouwen waar het thuishoort: in Wijk bij Duurstede! 

In de Veldpoortstraat is iets gaande, dat zullen velen al wel gemerkt hebben. Er zijn vergevorderde plannen voor een micro-brouwerij met een proeflokaal. Niet zo maar een proeflokaal, maar Wijks, Sociaal en Bruisend!
We willen dit combineren met kennisoverdracht, proeverijen, rondleidingen en nog veel meer. We willen ook gaan werken met mensen, die wat verder van de arbeidsmarkt staan. Wij willen hen een veilige werkplek bieden of een opstapje naar een reguliere baan.

Wij hebben geen enkel winstoogmerk en proberen alles te realiseren met vrijwilligers en beperkte middelen.
Daarom zoeken wij Wijfies, Jochies, Maatjes, Vrienden, Gabbers en Bierbroeders om ons te helpen.

Veldpoortstraat 15
3961BK Wijk bij Duurstede
06 38 54 21 78
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright
© Coöperatieve Stadsbrouwerij De Dikke